Vegan chocoladepaastaart
Zoals beloofd ga ik vandaag een heerlijk recept met jullie delen! Ja, vegan kan ook heel lekker zijn! Ik geef borstvoeding en omdat Stevie allerlei allergieën heeft moet ik heel hard op mijn eten letten. Ze heeft een koemelk- en soja-allergie. Daarnaast kan ze ook niet tegen ei en van chocolade kan ze soms ook last hebben, al is dat wel veeeeeel minder dan bij de andere drie. Voor de leken onder ons: moedermelk wordt gemaakt vanuit het bloed van de mama, waardoor je niet alleen de goede stoffen doorgeeft, maar ook de stoffen waar ze allergisch op reageert.

We zijn Pasen bij Xan zijn ouders, moeke en vake, gaan "vieren". Het was voornamelijk eten natuurlijk. Gelukkig houden ze zo goed mogelijk rekening met wat ik wel en niet kan eten. We hebben eerst erwtensoep gegeten en daarna stoofvlees met frietjes. Zo lekker! De stoofvlees was natuurlijk door Vake zelfgemaakt. Oma, Xan zijn grootmoeder, was ook aanwezig en Stevie heeft niet geweend bij oma op schoot! Sinds kort weent ze bij iedereen behalve bij mij, zelfs bij Xan weent ze regelmatig zodra ze door heeft dat ik er niet ben. Heel vervelend voor de mensen die haar willen pakken, maar vooral vervelend omdat ze binnenkort naar de crèche gaat en ik er niet gerust in ben. Ik hoop zo dat dat allemaal heel snel overwaait en dat ze iedereen leuk vindt.

Omdat het Pasen was, dacht ik wel dat het een beetje meer mocht zijn. Dus zaterdagavond hebben Xan en ik de taart gebakken en zondagochtend heb ik de taart verder versierd. Als je geen koemelkallergie hebt mag je natuurlijk ook melkchocolade gebruiken voor bovenop of gewone melk i.p.v. amandelmelk.
Dit zijn de ingrediënten voor de taart zelf:
-140gr tarwebloem
-60gr cacaopoeder (liefst ongezoete)
-1tl bakpoeder
-een snuifje zout
-240ml amandelmelk
-200gr suiker
-80ml plantaardige olie (olijfolie, zonnebloemolie of rijstolie)
-1 zakje vanillesuiker of 1/2tl vanille extract
Dit zijn de ingrediënten voor de topping:
-80ml amandelmelk
-125gr pure chocolade
En nu bakken maar!
Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een springvorm van 22cm in met een bakspray, olie of margarine.
Meng in een kom de bloem, cacao, bakpoeder en zout. Meng in een andere kom de amandelmelk, suiker, olie en vanille met een garde door elkaar. Roer nu het droge mengsel in deeltjes door het natte mengsel tot er een glad beslag ontstaat. Zeven is niet per se nodig, doe ik ook nooit.
Giet het beslag in de springvorm en zet in de oven. Laat het 35 à 40 minuten bakken tot de taart gaar is. Laat hem volledig afkoelen en haal hem daarna uit de springvorm.
Laat nu de chocolade au bain marie smelten in een pot, samen met de amandelmelk. Voor de liefhebbers kan je er ook een eetlepel pindakaas aan toevoegen, maar vond het persoonlijk lekkerder zonder de pindakaas. Giet de chocolade nu over de taart heen en verspreid de chocolade met de bolle kant van de lepel over de taart. Hoe je de taart versiert kies je natuurlijk volledig zelf, maar rood fruit is en een bolletje ijs is zeker een aanrader!
